Thursday 15 October 2015

Σεντόνια με λάσχτιχο - Fitted sheet


Γεια σας!!

Σήμερα θα σας δείξω πως μεταποίησα απλά μονά σεντόνια σε σεντόνια με λάστιχο.

Η μητέρα μου είχε μονά αχρησιμοποίητα λευκά σεντόνια, που δεν συγκρίνονται με τα σημερινά του εμπορίου που είναι τόσο λεπτά ώστε να λιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μου χάρισε τέσσερα απ' αυτά γιατί ξέρει πως αγαπώ πολύ τα λευκά. Αφού τα δοκίμασα, ανακάλυψα το μόνο τους μειονέκτημα : ήταν κοντά και δεν έφταναν να καλύψουν όλο το μήκος του στρώματος.
Η μανούλα βέβαια είχε λύση και γι αυτό!
Μου έφερε ένα πέμπτο σεντόνι για να το κόψω σε λωρίδες και να μακρύνω τα υπόλοιπα τέσσερα.
Αφού έκανα την απαιτούμενη βόλτα στο διαδίκτυο για ιδέες, υπολόγισα το απαιτούμενο μήκος και φάρδος του υφάσματος με βάση το μέγεθος των στρωμάτων των παιδιών, δίπλωσα το ύφασμα στα τέσσερα  και έκοψα τις γωνίες, όχι μία μία, αλλά και τις τέσσερεις μαζί.


Έραψα στη μηχανή τη γωνία με γαλλική ραφή και προχώρησα με το στρίφωμα του σεντονιού. 


Λόγω της γαλλικής ραφής όμως προέκυψε πρόβλημα στο γάζωμα γιατί οι πολλές στρώσεις υφάσματος δημιουργούσαν μια απίστευτη χοντράδα που δεν μπορούσε να τη διαπεράσει η βελόνα. Για να την αποφύγω, έκοψα το περιθώριο ραφής πολύ κοντά στη ραφή (0,5 εκ.) και αφαίρεσα από μέσα όλες τις διπλωμένες στρώσεις του υφάσματος.


Ύστερα δίπλωσα ξανά το στρίφωμα και γάζωσα χωρίς πρόβλημα.


Μετά πέρασα λάχτιχο στο πρώτο σεντόνι χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο της παραμάνας, η όλη διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα καθώς η παραμάνα άνοιγε  που και που κι έπρεπε να την κλείνω για να συνεχίσω. Στα υπόλοιπα τρία εφάρμοσα την δικής μου έμπνευσης αδόκιμη μέθοδο της σακοράφας (!!) που αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγική. Το μεγάλο της μήκος επέτρεπε να σουρώσω με τη μία πολύ περισσότερα εκατοστά υφάσματος απ' ότι με την παραμάνα, το δε πολύ μικρό της φάρδος, η κυρτή μύτη της και η έλλειψη κόμπου διευκόλυνε το πέρασμα από το τούνελ χωρίς σκαλώματα.

Πέρασα το λάσχτιχο στο μάτι της σακοράφας,


πέρασα τη μύτη της σακοράφας μέσα από την άκρη του λάστιχου,


τράβηξα το λάστιχο από την ελεύθερη άκρη που έτσι ασφαλίζει στο μάτι της βελόνας χωρίς κόμπο ούτως ώστε να περνά εύκολα από το τούνελ του λάστιχου.



Στερέωσα τις άκρες του λάστιχου με στενό ζικ-ζακ και το εγχείρημά μου έφτασε στο τέλος του.
Όχι μόνο αξιοποίησα τα κρυμμένα στην ντουλάπα σεντόνια αλλά ταυτόχρονα ανανέωσα τα ασπρόρουχα των παιδιών μου με μηδενικό κόστος!

Σας χαιρετώ,
Να είστε όλοι καλά!!!


1 comment:

  1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές.
    Τις χρειαζομουν.
    Φιλακια πολλά.

    ReplyDelete

Welcome!
Καλώς τους!