Friday 30 October 2015

More envelope pillowcases - Κι άλλες μαξιλαροθήκες-φάκελοι

Χαιρετώ σας!

Το περασμένο Σάββατο το πρωί  ξυπνήσαμε όλοι ξεπαγιασμένοι κάτω από τις πικεδένιες κουβέρτες μας. Συμφωνήσαμε πως ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα καλοκαιρινά και να στρώσουμε τα χειμωνιάτικα στα κρεβάτια μας.
Άλλο που δεν ήθελα εγώ, για να εμφανίσω επιτέλους τις καινούριες μου μαξιλαροθήκες!
Οι παπλωματωθήκες μας, αγορασμένες από το ΙΚΕΑ, συνοδεύονται από ασορτί μαξιλαροθήκες, που ταίριαζαν με τα παλιά μας μαξιλάρια μα δυστυχώς είναι πολύ μικρές για τα καινούρια που αγοράσαμε πριν δύο χρόνια. Έως και πέρσυ, χρησιμοποιούσαμε άλλες μονόχρωμες μαξιλαροθήκες που, ταίριαζαν μεν, δεν ήταν σεταρισμένες  δε.

Και η αλήθεια είναι ότι στην κρεβατοκάμαρα μου αρέσουν πολύ τα σεταρισμένα στρωσίδια!

Κι αφού φέτος το καλοκαίρι πήρα τον αέρα της μαξιλαροθήκης και καθώς οι περιστάσεις ήταν ευνοϊκές για απασχόληση χεριών και μυαλού, έφτιαξα νέες μεγάλες μαξιλαροθήκες χρησιμοποιώντας τις παλιές κοντές θήκες για την ασορτί φάσα και για το κυρίως μέρος μονόχρωμα μονά σεντόνια. Από κάθε σεντόνι διαστάσεων 150 εκ. Χ 240 εκ. , έφτιαξα ακριβώς τέσσερις μαξιλαροθήκες φακέλους.
Έφτιαξα μπλε και κόκκινες πουά (τέσσερις από κάθε χρώμα) για τις παπλωματοθήκες. Μεταξύ φάσας και κυρίως θήκης πρόσθεσα στενό λευκό ρέλι.
Έφτιαξα δύο μπλε με πράσινη φάσα και δύο πράσινες με μπλε φάσα, έτσι για να υπάρχουν. Μεταξύ φάσας και κυρίως θήκης πρόσθεσα φαρδύτερο ρέλι από άσπρο ύφασμα με παιδικά σχέδια.

Οι φάσες κάθε ζευγαριού είναι κομμένες πανομοιότυπες.






Εδώ έκανα άλλη μια μικρή παρέμβαση.
Το κάτω μέρος της παπλωματοθήκης έχει ένα άνοιγμα για να μπαίνει και να βγαίνει το πάπλωμα, χωρίς όμως φερμουάρ ή κουμπιά για να κλείνει. Έβαλα σούστες prym που μου βρίσκονταν στο κουτί με τα υλικά  μου και ιδού.. Το άνοιγμα τώρα παραμένει κλειστό και κρατά το πάπλωμα στη θέση του, εμποδίζοντάς το από το να κρέμεται έξω και να κάνει όλο το δωμάτιο να φαινεται ακατάστατο.


Έστρωσα τα κρεββάτια μας  καμαρώνοντας σαν γύφτικο σκερπάνι..


  Αυτό είναι το κρεβάτι του μικρού, στολισμένο με ασορτί στρογγυλό μαξιλάρι.


Κι αυτό είναι το δικό μου κρεβάτι.


Κι εδώ το άνοιγμα στο κάτω μέρος, κλειστό και νοικοκυρεμένο.

Περίμενα πως και πως το βράδυ για να χουζουρέψω μέσα στην πουπουλένια θαλπωρή!...

Καλά να περνάτε όλοι!

Monday 26 October 2015

Saying goodbye to summer! - Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι!

Γεια σας!

Την Παρασκευή που μας πέρασε, ο καιρός είχε αγριέψει για τα καλά, έβρεχε ολημερίς, η θερμοκρασία είχε πέσει αισθητά κι εγώ προσπαθούσα να βγάλω απ' το μυαλό μου την επιτακτική ανάγκη να βγάλω τα χειμωνιάτικα ρούχα και να μαζέψω τα καλοκαιρινά, μια δουλειά από τις ελάχιστες που πραγματικά σιχαίνομαι.
Αδιαφορώντας για το επερχόμενο φθινόπωρο, για να αναβάλω τ' αναπόφευκτα και να επιμηκύνω όσο το δυνατόν το καλοκαίρι, ξεκίνησα να μαγειρέψω γεμιστά. Στο ψυγείο είχα πολλές μελιτζάνες και  γινωμένες ντομάτες καθώς και πιπερίτσες από τον κήπο της κουμπάρας μου στην Εύβοια. Έφτιαξα τα γεμιστά μου και τα φούρνισα.
Όταν τέλειωσα και με το καθάρισμα της κουζίνας κι έκατσα να πιω το καφεδάκι μου, έριξα μια ζακετούλα στην πλάτη μου γιατί με τα χέρια στα νερά τόση ώρα, μια δροσιά την ένοιωθα.....
 




Το βραδάκι που μαζευτήκαμε να φάμε, η οικογένεια αναφώνησε σύσσωμη:
"Καλά βρε μάνα, γεμιστά έφτιαξες με τέτοιο καιρό; Χάθηκε μια σουπίτσα;"

Το πήρα απόφαση πως το καλοκαίρι έφυγε. Ας καλοδεχτώ το φθινόπωρο κι ας με ψυχοπλακώνει...

Καλό μας φθινόπωρο,

Να είστε όλοι καλά!!


Α! Την επομένη μαγειρέψαμε κοτόσουπα!!!!

 

Friday 23 October 2015

Lined Drawstring Bags - Τσαντάκια πουγκιά

Χαιρετώ σας!

Χαζεύοντας στο διαδίκτυο βρήκα αυτά τα χαριτωμένα πουγκάκια που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου γιατί η βάση που έχουν τα κάνει ευρύχωρα και τα βοηθά να στέκονται ωραιότατα χωρίς να πέφτουν.
 
Τα ρετάλια από τα σεντόνια που έφτιαξα το καλοκαίρι περίμεναν στο καλάθι να φανούν χρήσιμα. Για τη φόδρα χρησιμοποίησα ένα λινό στο χρώμα του ελεφαντοστού. 

 
Σ' ένα απόγευμα ήταν έτοιμα!
 





Οι διαστάσεις τους είναι μήκος 15 εκ., βάθος 10 εκ. και ωφέλιμο ύψος 20 εκ.. Μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για νεσεσέρ, εγώ προσωπικά τα προτιμώ για την μεταφορά των εσωρούχων σε μικρά ταξίδια.
Στο ένα από τα τρία εφτιαξα τα λουράκια από το ίδιο ύφασμα, στα άλλα δύο όμως προτίμησα να περάσω κορδόνι του εμπορίου που μου φάνηκε πιο εντυπωσιακό. 

Σας χαιρετώ,
Να είστε όλοι καλά!!




 

Wednesday 21 October 2015

Sewing machine cleaning - Καθάρισμα της ραπτομηχανής

Γειά σας!
 
Κάθε φορά που ξεκινώ ένα  project, μετανιώνω γιατί δεν έχω ήδη καθαρίσει τη μηχανή μου.
Και κάθε φορά που τελειώνω, έχω τόσα να μαζέψω και να κρύψω στη θέση τους, που παραμελώ το καθάρισμα.
 
Ώσπου ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Μετά τη μεταποίηση των σεντονιών, μου αποφάσισα πως ήγγικεν η ώρα της καθαριότητας.
Αφαίρεσα το κάλυμμα του μηχανισμού της μηχανής, για να βρεθώ εμπρός σε ένα τεράααστιο σύννεφο από χνούδια.




Καθάρισα επιμελώς όσα μπορούσε να φτάσει το πινελάκι, όμως το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε, αφού με την άκρη του ματιού μου έβλεπα στο απροσπέλαστο βάθος κι άλλα κρυμμένα χνούδια. Έστυψα το μυαλό μου και ... ω του θαύματος!!! , η ιδέα γεννήθηκε και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και εκ των υστέρων, ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική.




Έφερα από την αποθήκη την άλλη μου αγάπη, την ηλεκτρική σκούπα.  Φοβούμενη την πιθανότητα να ρουφήξω μαζί με τα χνούδια και κάτι που δεν έπρεπε, προσάρμοσα με λάστιχο στο στόμιο του σωλήνα ένα ψιλό καλτσάκι μου, διπλωμένο στα δύο και έχωσα την άκρη στο άνοιγμα του μηχανισμού. Η σκούπα ρούφηξε όλα τα χνούδια που δεν έφτανα να απομακρύνω με το πινέλο, που  συγκρατήθηκαν από το καλτσάκι. Αφού έλεγξα τη μικρή χνουδόμπαλα βεβαιώθηκα ότι ευτυχώς τίποτε άλλο χρήσιμο δεν είχε φύγει από τη θέση του.



Στη συνέχεια λάδωσα το μηχανισμό, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, ξανατοποθέτησα το καπάκι του, άλλαξα βελόνα, καθάρισα το εξωτερικό της μηχανής με ένα νωπό πανί, την κάλυψα με ένα απλό κάλυμμα που της έραψα από ρετάλια και την άφησα να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις για νέες περιπέτειες.......
 
Σας χαιρετώ,
Να είστε όλοι καλά!! 

Thursday 15 October 2015

Σεντόνια με λάσχτιχο - Fitted sheet


Γεια σας!!

Σήμερα θα σας δείξω πως μεταποίησα απλά μονά σεντόνια σε σεντόνια με λάστιχο.

Η μητέρα μου είχε μονά αχρησιμοποίητα λευκά σεντόνια, που δεν συγκρίνονται με τα σημερινά του εμπορίου που είναι τόσο λεπτά ώστε να λιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μου χάρισε τέσσερα απ' αυτά γιατί ξέρει πως αγαπώ πολύ τα λευκά. Αφού τα δοκίμασα, ανακάλυψα το μόνο τους μειονέκτημα : ήταν κοντά και δεν έφταναν να καλύψουν όλο το μήκος του στρώματος.
Η μανούλα βέβαια είχε λύση και γι αυτό!
Μου έφερε ένα πέμπτο σεντόνι για να το κόψω σε λωρίδες και να μακρύνω τα υπόλοιπα τέσσερα.
Αφού έκανα την απαιτούμενη βόλτα στο διαδίκτυο για ιδέες, υπολόγισα το απαιτούμενο μήκος και φάρδος του υφάσματος με βάση το μέγεθος των στρωμάτων των παιδιών, δίπλωσα το ύφασμα στα τέσσερα  και έκοψα τις γωνίες, όχι μία μία, αλλά και τις τέσσερεις μαζί.


Έραψα στη μηχανή τη γωνία με γαλλική ραφή και προχώρησα με το στρίφωμα του σεντονιού. 


Λόγω της γαλλικής ραφής όμως προέκυψε πρόβλημα στο γάζωμα γιατί οι πολλές στρώσεις υφάσματος δημιουργούσαν μια απίστευτη χοντράδα που δεν μπορούσε να τη διαπεράσει η βελόνα. Για να την αποφύγω, έκοψα το περιθώριο ραφής πολύ κοντά στη ραφή (0,5 εκ.) και αφαίρεσα από μέσα όλες τις διπλωμένες στρώσεις του υφάσματος.


Ύστερα δίπλωσα ξανά το στρίφωμα και γάζωσα χωρίς πρόβλημα.


Μετά πέρασα λάχτιχο στο πρώτο σεντόνι χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο της παραμάνας, η όλη διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα καθώς η παραμάνα άνοιγε  που και που κι έπρεπε να την κλείνω για να συνεχίσω. Στα υπόλοιπα τρία εφάρμοσα την δικής μου έμπνευσης αδόκιμη μέθοδο της σακοράφας (!!) που αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγική. Το μεγάλο της μήκος επέτρεπε να σουρώσω με τη μία πολύ περισσότερα εκατοστά υφάσματος απ' ότι με την παραμάνα, το δε πολύ μικρό της φάρδος, η κυρτή μύτη της και η έλλειψη κόμπου διευκόλυνε το πέρασμα από το τούνελ χωρίς σκαλώματα.

Πέρασα το λάσχτιχο στο μάτι της σακοράφας,


πέρασα τη μύτη της σακοράφας μέσα από την άκρη του λάστιχου,


τράβηξα το λάστιχο από την ελεύθερη άκρη που έτσι ασφαλίζει στο μάτι της βελόνας χωρίς κόμπο ούτως ώστε να περνά εύκολα από το τούνελ του λάστιχου.



Στερέωσα τις άκρες του λάστιχου με στενό ζικ-ζακ και το εγχείρημά μου έφτασε στο τέλος του.
Όχι μόνο αξιοποίησα τα κρυμμένα στην ντουλάπα σεντόνια αλλά ταυτόχρονα ανανέωσα τα ασπρόρουχα των παιδιών μου με μηδενικό κόστος!

Σας χαιρετώ,
Να είστε όλοι καλά!!!


Sunday 11 October 2015

Autumn tidy up - Φθινοπωρινά νοικοκυρέματα

 
 
 
Γειά σας!
 
     Το καλοκαίρι που έφυγε μας επιφύλαξε τόσο άγχος που η οργάνωση διακοπών ήταν το τελευταίο μέλημά μου.  Πού κέφι  για μεγάλες εκδρομές και μακρινά ταξίδια! Για να μην συνυπολογίσω και το ότι τα παιδιά μου φέτος δεν μας ακολούθησαν και μείναμε μονοι οι δυο μας με τον αγαπημένο μου αντρούλη!  Παρ' όλα αυτά περάσαμε πολύ καλά και ήσυχα τις τρεις εβδομάδες της αδείας του, φιλοξενούμενοι σε τρεις διαφορετικούς προορισμούς: Γαλάζια Ακτή Αττικής , Αμάρυνθο Ευβοίας και Καλαμάτα. Και οι τρεις προορισμοί όντας παραθαλάσσιοι, ήταν ότι έπρεπε για τη συνέχεια της φυσικοθεραπείας του ώμου μου αφού και ο ορθοπεδικός και ο φυσικοθεραπευτής μου ξεκαθάρισαν ότι μόνο με κολύμπι και πολλές ασκήσεις μέσα στο νερό θα γινόταν τελείως καλά .
Ευτυχώς η όλη προσπάθεια απέδωσε και η κινητικότητα στον ώμο μου έφτασε να είναι ακόμα καλύτερη κι από πριν τον τραυματισμό.
 
Κι αφού ο Αύγουστος έφυγε, ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να ασχοληθούμε με τις μπελαλήδικες δουλειές που όλο και αναβάλαμε.
 
Κι ο Σεπτέμβρης μπήκε με βαψίματα..... Φρέσκαρα την κρεβατοκάμαρά μου, τους δυο διαδρόμους και όλες τις πόρτες του σπιτιού. Φαντάζομαι πως ξέρετε τι σημαίνει να βάφεις ένα γεμάτο σπίτι. Ευτυχώς που τα παιδιά μου βοήθησαν πολύ στο άδειασμα του δωματίου και στο προσεκτικό καθάρισμα των πάντων πριν ξαναμπούν στη θέση τους.
 
Αυτή τη φορά έκανα διχρωμία στους τοίχους με χρώματα γήινα, ζεστά. Οι κουρτίνες μου όμως δεν ταίριαζαν και έπρεπε να αγοράσω καινούριες. Αφού έκανα έρευνα αγοράς κατέληξα να τις αγοράσω και να επιχειρήσω να τις ράψω μόνη μου, πράγμα που δεν είχα ξανακάνει. Η αλήθεια είναι ότι τρόμαζα στη σκέψη πως θα φέρω βόλτα 5 μέτρα ύφασμα με 3 μέτρα φάρδος, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο και οι κουρτίνες μου είναι άψογες... 

Σας χαιρετώ!

Υγιαίνετε!